ds-legaltech

Рекомендації для юристів з онлайн-безпеки та захисту даних

Безпека особистих даних – поняття, яке залежить не тільки від норм, прописаних в Законах та нормативних джерелах. Вирішувати його треба ґрунтовно й послідовно, а не лише в момент «витоку» інформації, який призвів до негативних наслідків. Ігнорування потенційних ризиків, доки не трапиться найгірше, не найкраща стратегія. Тому експерти з питань інформаційного права рекомендують завжди мати чек-листи для перевірки ступенів захисту, оновлювати та захищати паролі і не тільки.

Анастасія Апетик провела багато вебінарів для представників і представниць сфери кримінальної юстиції – саме тут інформація часто відіграє надважливу роль і потребує грамотного регулювання й захисту. На вебінарі для юристок, який нещодавно організовувала Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”, Анастасія розглянула типові та нетипові ситуації, які несуть ризики загроз із витоками даних.

«В Україні є 350 реєстрів, і понад 200 з них містять персональну інформацію, проте лише чверть реєстрів має відповідний сертифікат захисту, і , на мою думку, – каже Анастасія Апетик, – дані потрапляють у відкритий доступ через такі проблеми:

Відсутність ефективної системи забезпечення захисту даних в органах державної влади, ОМС, а також – у володільців чи розпорядників персональних даних, що здійснюють обробку персональних даних. Часто доступ до реєстрів має необмежене коло осіб

Неналежне матеріально-технічне забезпечення осіб, які працюють із базами даних

Низький рівень кваліфікації та оплати праці в працівників, які відповідають за кібербезпеку в державних установах, організаціях та підприємствах, органах місцевого самоврядування

Немає культури поваги до права на приватність та захист персональних даних

Слабкі навички цифрової гігієни

Проблеми з ефективністю системи державного контролю за захистом персональних даних

Держава не здійснює аудит баз даних».

Незважаючи на значну увагу з боку суспільства та держави до питання захищеності персональних даних від втручання та потенційного оприлюднення сторонніми особами, в сучасних умовах воно й досі залишається відкритим.

Тому саморегулювання, контроль власної безпеки – і в професійній, і в міжособистісній комунікації – справа номер один. Анастасія Апетик підготувала чек-лист, який допоможе у повсякденній роботі юристам та юристкам перевіряти ступені захисту даних та корегувати необхідні параметри.

Related page

photo_2022-06-08_00-43-52

Дослідження «Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи»

Експерти з Естонії та України проаналізували прогалини в інформаційний, комунікативній та цифровій безпеці жителів півдня та сходу України. У дослідженні проаналізовано сприйняття загроз безпеці мешканцями півдня та сходу та надали практичні рекомендації щодо посилення стійкості на місцевому, регіональному та національному рівні.

image

ТОП-10 порад з цифрової гігієни

top-five-reasons-learning-online

Чому українському освітньому процесу необхідні стандарти з онлайн-безпеки?

З початку активної фази війни росії проти України цифровий ланшафт став також активним полем для бою. Прикро, що цей бій впливає і на дітей, особливо на освітній процес.